úterý 31. července 2012

kniha, která mě změnila - 30 day book challenge

Milan Kundera - Nesnesitelná lehkost bytí

kosmas.cz
Opět bych mohl vybírat z mnoha knih a mnoha způsobů, jakým mě kniha měnila. Tato změna je ale z těch novějších (počítám, že jsem ji četla asi před třemi lety), a tak mi přijde víc k věci, když se o ní zmíním. Navíc jsem se tu teď v několika tématech hrabala dětskými knížkami, a tak nebude ke škodě se posunout trochu jinam. Trochu hodně jinam.
Kunderu považuji za jednoho z nejlepších českých autorů. Je pro mě jednou z motivací, proč se naučit pořádně francouzsky a jako návnada mi už pěknou dobu stojí v knihovničce jeho L'Ignorance, u níž to s českým překladem nijak růžově nevypadá. Stačí si uvědomit, jak dlouho trvalo, než byla u nás vydána Nesnesitelná lehkost bytí. Právě o té chci mluvit, tak se vydáme k věci.
Kniha je o kýči, o lehkosti života, kdy vlastně o nic nejde a to nás ubíjí. Je to také krásně podaná pornografie.
Ten poslední bod je pro mě právě ten, který mě nějakým způsobem (hlavně tedy v oblasti čtenářské) změnil. Nemívala jsem erotické scény v knihách moc ráda, nějakým zvláštním způsobem jsem se u nich styděla. Možná by bylo přesnější říci, že bych nebyla ochotná přiznat, že právě čtu pasáž knihy, která je o sexu.
Při čtení Nesnesitelné lehkosti bytí mi veškeré erotické scény přišly tak přirozené, popisované s jasnou samozřejmostí, že jsem je začala vnímat zcela jinak. Jejich samozřejmý popis mi je učinil přirozenými, umožnil mi číst je a brát je jako mně vlastní. Navíc jsem schopná o sexu bez potíží mluvit.
Nevím, jestli za to mohlo toto dílo nebo shoda náhod. Alespoň minimálním naťuknutím mi ale přečtení muselo být.
Tím samozřejmě nechci opomíjet i další důležitou, snad ještě důležitější složku knihy, a to její filozofické vyznění, úvahy. Ty mě uchvátily, nadchly, zároveň mi z nich bylo smutno, ale nezměnily mě, alespoň ne tak, že bych si to uvědomovala. (protože každá kniha v nás něco zanechá)
Nesnesitelná lehkost bytí je těžká kniha, ale krásně těžká! I když něco zlehčí vtipem a mluví o lehkosti...

Žádné komentáře:

Okomentovat