středa 19. září 2012

a co takhle povídání o knihovnách?

Brněnská knihovna Jiřího Mahena

Včera jsem se v Brně přihlásila do knihovny. Neměla jsem totiž v novém městě zrovna co na práci, tak nezbylo, než si vypůjčit nějakou knížku, abych mohla vyplnit chvíle, kdy zrovna nejsem ve škole (i o prvních vysokoškolských dnech bych vám mohla povídat, ale to je zase trochu jiná).
V Knihovně Jiřího Mahena je prý slušný výběr beletrie. A počítám s tím, že odbornou literaturu snad zatím seženu v univerzitní knihovně. Čekala jsem něco ohromujícího, když to má být obrovská knihovna a přiznám se vám - byla jsem trochu rozčarovaná. Jsem zvyklá na velikou, přehlednou libereckou knihovnu, kde je jasné, kde co najdete, vše je v jedné velké hale a pěkně architektonicky vyřešené, takže vám ta hala ani nepřijde tak veliká. A brněnská Mahenka?
Je ve starší budově, bude podle toho také vypadat, to jsem si měla uvědomit. Knihovna je roztahaná ve spoustě malých místnůstek a mám pocit, že je tam těch knížek hrozně malinko. Při hledání v katalogu jsem zjistila, že je spousta věcí ve skladu. Budu si tedy asi muset zvyknout žádat si o knížky ze skladu.
Na druhou stranu jsou tam dostupné  i docela žádané tituly. Konečně jsem tedy narazila na Norské dřevo a budu si ho moci přečíst a taktéž na Americké bohy. Takže ten fond knihovny bude asi hodně slušný. Jen jsem se v něm asi zatím nedovedla vyznat.
Bohužel jsem pak spěchala, nabrala jsem si tedy jen pár knížek a utíkala jsem na privát. Budu muset knihovnu ještě prozkoumat a třeba nakonec napíšu namísto rozpačitého povídání nějaký nadšený článek. Myslím si totiž, že je třeba si zvyknout a prozkoumat.=)

5 komentářů:

  1. Včera jsem tam byla po dlouhé době a také jsem se tam nemohla vyznat. Oni tam teďka opravují dva sály, tak to tam vypadá, jak to tam vypadá. Už se těším, až to bude opravené. Tohle je zlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Jejej, znám ten pocit. Zejména když jsem si k naší městské knihovně přibrala i velkou pražskou knihovnu s iks pobočkama, to bylo bájo! Ještě, že mám přítele, který mi slouží místo tutoriálu, jinak bych to asi nezvládla! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych svůj tutoriál mohla poprosit, ale to bychom si nejdřív museli oba najít společnou skulinu v rozvrhu a v otvírací době knihovny.=D
      Někdy si říkám, proč ty služby nedělají nějak pochopitelněji.=)

      Vymazat
  3. Aspoň přijdeš do knihovny a víš, co chceš. Já to mám sice napsané na papírku, ale ten vždy zákonitě nechám doma, takže pak bloudím mezi regály a říkám si: "Co jsem to sakra chtěla?"
    Jinak do knihovny chodím naší malé okresní (tedy bývalé okresní, teď městské, když už okresy nejsou) a pak v Českých Budějovicích, která má asi milion poboček roztroušených různě po městě... To pak lítám jako pošuk sem a tam.

    OdpovědětVymazat