úterý 14. srpna 2012

kniha, ve které je moje oblíbená scéna - 30 day book challenge

Zdeněk Jirotka - Saturnin

knihobeznik.cz
Tak jsem do 30 Day Book Challenge zařadila další svou oblíbenou klasiku! Je třeba vám Saturnina představovat? Předpokládám, že ne, a tak se dostanu hned ke své oblíbené scéně, z této knihy. Těžko jsem vybírala, protože skvělých momentů je tam spousta. Ale nakonec jsem vybrala krásný začátek této knížky, který mě donutil si ji přečíst jednoho zimního večera za špatné nálady celou najednou. A věřte tomu, že na náladu to byl nejlepší lék! Tedy koblihová teorie doktora Vlacha! Nebyla jsem si tehdy jistá, co od Saturnina čekat, ale hned tento úvod mě ke knížce připoutal neuvěřitelnou silou.
Kdo není informován, dle doktora Vlacha se dají lidé rozdělit do kategorií dle toho, jak se chovají při pohledu na plnou mísu koblih v poloprázdné kavárně. První kategorie lidí se na koblih pouze dívá, druhá se baví představou, co by se stalo, kdybyste je začali házet po návštěvnících kavárny a třetí kategorie lidé jsou ti, co by to zkusili. Do té třetí kategorie patří Saturnin! A v tu chvíli jsem si Saturnina zamilovala!
Mimochodem víte, že Saturnin je normální jméno, co najdete ve francouzském kalendáři? Já jsem to zjistila při pohledu do kalendáře, když jsem byla ve Francii v rodině. A musela jsem jim pak dlouze vysvětlovat, proč jsem při pohledu na kalendář tolik valila oči z důlků a proč jsem se ptala, jestli jméno Saturnin vážně existuje....

2 komentáře:

  1. Saturnin prostě nezklame :-) Já mám asi nejraději scénu z lodi, když se jim tam nastěhuje teta Kateřina s Miloušem a pak také tetin námět na knihu, u toho vždycky brečím smíchy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, scéna na lodi je zdrojem výbuchů smíchu.=) Já si ji obzvlášť užívala u filmu, proto jsem ji nechtěla zmiňovat, když jsem tu vlastně mluvila o knížce.

      Vymazat