úterý 31. března 2015

sputnik, má láska - haruki murakami

Číst další knihu od Murakamiho je jako znovu se zamilovat! Určitě jste prožili ten moment, kdy se díváte na někoho, koho máte již dlouho rádi, ten člověk udělá něco! (charakteristickým způsobem se zašklebí/podrbe se na hlavě/řekne pro něj typickou větu) a vy si vší silou uvědomíte, jak moc ho máte rádi. Může to být přítel, kamarád nebo babička. Podobný pocit prožívám s Murakamiho knihami.
Když se mě někdo zeptá, jestli se mi líbí Murakamiho knihy, řeknu mu, že ano, mám je ráda. Jenže ve chvíli, kdy otevřu jeho další knihu je to něco víc, než ano, mám je ráda. Je to láska na několikátý pohled. Obzvlášť Sputnik, má láska je ten pravý příklad a po padesáti přečtených stránkách útočil na výsostné postavení Kafky na pobřeží v mém pomyslném žebříčku Murakamiho knih.

Název: Sputnik, má láska
Autor: Haruki Murakami
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání originálu: 1999
1. vydání překladu: 2009
Překlad: Tomáš Jurkovič
Počet stran:224

Četli jste něco od Murakamiho? Jestli ne, chtěla bych vás přesvědčit o tom, abyste to zkusili. Tento japonský spisovatel má totiž svoji poetiku, která stojí za pozornost. A myslím, že Sputnik, má láska je dobrá kniha pro vpravení se do atmosféry Murakamiho děl.

A vy, kteří jste s Murakamim staří známí - dostanete přesně to, co čekáte. Musím si to přiznat. Čtení dalších a dalších knih od tohoto autora mi toho zas tolik nového nedává. Pořád se točím okolo podobných myšlenek, podobných výjevů. Všechno je to ale zahalené atmosférou, která mě baví a mám pocit, že se do ní nořím jako domů. Selhávám v tom vám tento pocit blíže popsat a podchytit podstatu poetiky Murakamiho děl. Jsou to přesné popisy? Lpění na vždy stejných detailech - například jídle? A pocit samoty a jiného běhu světa?

Sputnik, má láska je typický Murakami. Já byla zrazována od jeho přečtení porovnáním s Norským dřevem, které mě tolik nenadchlo. Sputnik je podle mě lepší. Zamilovala jsem si totiž Fialku - jednu z hlavních postav knihy. Nesystematická, nekonvenční, bezprostřední a svá! Myslím si, že žádnou z Murakamiho postav jsem si ještě nikdy tolik neoblíbila. Důvody jsou výše a ještě další budou, jenže s důvody podobně zastřenými, jako celé moje dojmy.

S rozjetím děje už to nebylo tak zajímavé. Musím se přiznat, že děj měl Sputnik slabší, než jsem zvyklá a proto po prvotním nadšení nepřekonal Kafku na pobřeží. Ale rozhodně jsem si knihu velmi oblíbila a četla jsem ji se zápalem ještě větším, než je u mě zvykem.

Překvapil mě konec, nečekala jsem ho takto uzavřený a také mě velmi zaujaly evropské kulisy, na které v Murakamiho podání také nejsem zvyklá.

Bylo to dobré! Jděte do Sputnika! Já si teď jdu dál létat po oběžné dráze svého života, která se teď maličko odchyluje od knižní planetky, nicméně návrat je čekán s příchodem léta. A věřím tomu, že než přijde léto, tak se naše oběžné dráhy ještě sem tam zkříží. Pár recenzí ještě v záloze mám.

Co vy a Murakami? A stává se vám, že se vám kvůli některým knihám nedostává slov?



5 komentářů:

  1. Já jsem od Murakamiho četla několik knížek a nevím, na jednu stranu se mi stejně jako tobě moc líbí ta melancholická atmosféra, ale zase mi občas připadá, že se dost opakuje a tak je spousta jeho knih "na jedno brdo". Ale když tě Sputnik tak nadchnul, tak bych mu snad mohla dát šanci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, souhlasím s tím, že je Murakami na jedno brdo. Ale mě je to tak blízké, že se tam ráda vracím.=)

      Ale jestlis už od Murakamiho četla několik knížek a máš takový pocit, tak asi nemá smysl se do něčeho nutit. Sputnik se mi líbil, ale nejraději mám pořád Kafku na pobřeží.

      Vymazat
  2. Zkoušela jsem a byla zklamaná. Všude jsem na něj četla samou chválu, tak jsem si půjčila právě knihu Sputnik, má láska. Je pravda, že už je to pár let, možná bych se na to teď dívala jinak. Pamatuji si, že to ve mě zanechalo dojem - tohoto autora už ne. Už je to nějaký čas, takže to zkusím nejspíš znova s jinou knížkou. Uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžké říct, určitě ta atmosféra a neuzavřenost příběhů nesedne každému. =) Mám nejradši Kafku na pobřeží, tak zkusit to a pak se kdyžtak smířit s tím, že Murakami není pro mě. ;)

      Vymazat
  3. Sputnik považuji za jednu ze slabších Murakamiho knih. Ale chci mu dát ještě jednu šanci a zkusím si to letos nebo příští rok přečíst znovu. Nejdřív si tedy zopakuji Kroniku na klíček, kterou považuji za jeho nejlepší román. Četla jsem ho asi před pěti lety v angličtině a byla jsem tehdy neskutečně nadšená :)
    Také souhlasím s tím, že Murakamiho romány Vám mohou připadat všechny stejné. Má v nich spoustu společných prvků, ale to snad má většina spisovatelů. Podle mě to není čtení od někoho, kdo nemá rád otevřené konce a nevysvětlitelné události a podivné postavy.

    OdpovědětVymazat