čtvrtek 5. března 2015

knižní blogy

Měla jsem tehdy těsně po maturitě. Všechny knížky, o kterých jsem si říkala, že je přečtu až odmaturuji, byly najednou zcela volně ke čtení. Bez černého svědomí. A objevila jsem databázi knih. Už nevím pod jakou knihou jsem objevila komentář, který mi přišel trefný, vtipný a pěkně napsaný. Hle! Autorka měla knižní blog. A tak jsem je začala číst. To byl už jen krok od toho, abych začala psát také. Kdo to tehdy byl? A které další blogy mě opravdu hodně baví?



Nebudu vás dále napínat. K blogům jsem se dostala díky objevení Listárny, která byla tehdy v začátcích. Myslím, že jsem měla štěstí, že jsem narazila zrovna na ni. Pojem Young Adult byl pro mě tehdy velká neznámá a na většině blogů se to jím jen hemžilo. Kdybych tehdy viděla blog takový, určitě bych nepátrala po dalších. K YA literatuře jsem si našla cestu až později a zjistila jsem, že najdu takové kusy, které mě budou opravdu bavit. Jenže na Listárně se objevoval Murakami, Vian a další a to mě vážně nadchlo. Bětka píše jasně, zajímavě, s trefnými poznámkami a mě její recenze opravdu baví. Najdete u ní hloubavější knížky i ty, kterými potěšíte svou dětskou duši. Již od začátků se tam ráda vracím a mám už vypozorované, že na její úsudek o knížkách můžu dát.

Další blog, kam chodím moc ráda je Knižní blog Brabikate.Ten sice poslední dobou spíše spí, ale když už se nějaký článek objeví, tak to stojí za to. Opět mě baví výběr knih (především pro dospělé; dětských a YA pomálu), přehledný, systematický, jasný styl psaní, pěkné fotky. Myslím si, že zrovna v tomto případě (a mnoha dalších) nikoho neseznamuji s blogem, který nezná, ale chci se s vámi podělit o to, co mě baví.

Moje další oblíbené místo s články dlouhými jak týden, které jsou ovšem tak mistrně napsané, že ani nevím, že již tak dlouho čtu, to je blog Freckles's books. Je to především styl této autorky a částečně i typ knih, které čte, co mě baví.

Poměrně nový objev (první díky facebooku), který ale stojí za to, je Cukrovata. Nejen, že se mi velmi líbí název, který dokonale vystihuje to, co na blogu najdete - spoustu radosti jak z cukrové vaty, ale také obsah, který mě beze zbytku baví - pečení sladkého a knížky. Paráda. Navíc ty články o knížkách jsou velmi originálně zpracované a ač spíše kratší, tak řeknou mnohé.

Opět pokračuji blogem, který nejspíš všichni znáte a to je Basteřin Knihy nekoušou. Píše pěkně, čtivě, dovede mě nadchnout pro lecjakou knížku, je velmi přátelská ke svým čtenářům a je jedna z mála, u koho mě baví i videa.

Další blog, na který se ráda vracím, je Kristý the reader. Tady je pro mě trochu záhadou, proč jsem si ho tolik oblíbila, protože výběr knížek určitě není to, co by mě zaujalo - třeba na rozdíl od ní nejsem nadšencem do knih Johna Greena. Tím nechci říct, že by mě vůbec nezajímaly knížky, o kterých Kristý píše. Jen vím, že můj střed zájmu je v jiných vodách. Zásadní ale je, že mě baví její vystupování - její způsob psaní, prezentace knížek i sama sebe. Nevím v čem tkví jádro pudla, ale ráda její články čtu a jde to samo.


Poslední blog, o který bych se s vámi chtěla podělit je Book lords. Tady mě jendoznačně nejvíce baví knížky, které jeho autorky čtou, nehledě na to, že mají vážně pěkně zpracované recenze.


Samozřejmě ráda chodím i na spoustu dalších knižních blogů, ale toto jsou prozatím moje stálice, u nichž si s oblibou přečtu každý článek a mám je v paměti. A proto si myslím, že ani vám by neměly uniknout, pokud už je dávno bedlivě nesledujete. Tedy pěkné čtení!

Co vy a vaše oblíbené blogy? A proč vás baví zrovna ty? Máte pro mě nějaké doporučení, které by mi nemělo uniknout?

18 komentářů:

  1. Díky za zmínku, pochvalu a vůbec všechno! Jsem moc ráda, že se ti na Cukrovatě líbí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač! Však mě Cukrovata dělá radost pokaždé, když tam zavítám. (a taky pokaždé, když si jdu nabrat na talíř cizrnovou bábovku) =)

      Vymazat
  2. Znám všechny až na Cukrovatu - a jsem ráda, že ses o ní zmínila, neb se mi na jejích stránkách líbí. :)

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem něco dobrého doporučila! =) Krásnou neděli!

      Vymazat
  3. Já znám všechny a jsou opravdu skvělé. Určitě nezapomeň na Rodaw a její videa ty jsou báječné. Skvělý článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rodaw a videa neznám, podívám se. Upřímně se na videa dívám jen výjimečně - články mi sedí více. Tak uvidím, jak se mi bude líbít. Děkuji za doporučení! =)

      Vymazat
  4. Sleduji více knižních blogů, některé z nich jsi v tomto článku zmínila, konkrétně Listárnu, Brabikate, Freckles a Book Lords. Jsem vždy ráda, když se mi podaří najít nějaký knižní blog, kde jsou recenze i na žánrově jiné knihy než právě YA. V poslední době jsem si především hodně oblíbila Trinity Estridge (trinity-estridge.blogspot.cz), jejíž čtenářský vkus se hodně shoduje s mým, a Janu (whatjaneread.com), která píše úžasně čtivé recenze. Jestli tyto dva blogy neznáš, mohu doporučit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé! Trinity Estridge mám v merku také. Líbí se mi tam, ale nepatří aktuálně mezi ty úplně nejoblíbenější, které jsem psala tady. =) A Janu znám také. Řekla bych, že s každým jejím dalším článkem se mi u ní líbí více a více.

      Díky za doporučení! =) A myslím, že s blogy, které píší i o něčem jiném, než o YA, je to čím dál lepší. =)

      Vymazat
  5. Páni, já se červenám! Ty jsi můj nejdelší a nejvěrnější čtenář, to je pravda, jsem ráda, že tě pořád aspoň trochu bavím :) Jinak sleduji, kromě tebe, své bloggerské kamarády a třeba Book lords a také Cukrovatu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý aspoň trochu bavíš. ;) Samozřejmě, že na listárnu chodím ráda. Tak si to červenání užívej, tu pochvalu si zasloužíš. =)

      Vymazat
  6. Okrem tých, čo spomínaš je skvelá i Jana (http://www.whatjaneread.com/, kedysi U Margarety). Iba Kristý the Reader som nepoznala, takže vďaka za nový objav (už teraz sledujem viacero blogov, ale jeden dobrý naviac sa nikdy nestratí :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doporučení! =) Krásnou neděli. Mně se počty blogů, které sleduji pořád navyšují, ale často se mi mění to, kam zrovna chodím nejraději. =) Ale v merku toho mám až děsivě hodně.

      Vymazat
  7. Některé z těchto blogů již znám a pravidelně je sleduji (především Brabikate, u které neustále čekám na nové články), ale o jiných jsem vůbec nevěděla, takže musím poděkovat za "představení" – knižních blogů není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač, já se o své nadšení z některých blogů ráda podělím. =) Také u Brabikate čekám. Jsem zvědavá, kdy se dočkáme. Zjistila jsem, že jsem v pubertě četla její fanfiction na HP, tak mě pobavilo, jak jsem ji znovuobjevila v nové roli.=)

      Vymazat
  8. Skvělé tipy - mám ráda hlavně blog Bětky, Freckles a Bastery. A samozřejmě Kristý, která (sna) bude brzy mým sesterským blogem :)

    OdpovědětVymazat
  9. Všechny blogy sleduji, za mě bezkonkurenčně nejlepší Cukrovata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že Cukrovata je bezkonkurenční v tom, že je zkrátka trochu jiná. =) A má super název - člověk si ji hned zapamatuje.

      Vymazat