sobota 25. října 2014

obrázkové knížky (nejen) pro děti

www.ceskatelevize.cz

Knížky Petra Síse a Dědeček Tomáše Zahrádky


Mám slabost pro knížky, kde je málo textu a namísto písmenek mluví obrázky. Rozplývám se nad knížkami Petra Síse. Jsou nádherně propracované a obrázky bych si nejraději vyvěsila na stěnu. Podle Sísova obrázku je na pražském letišti obraz muže na počest Václava Havla. To už vám něco říká?

Všechny jeho knížky jsou pokreslené v podobném duchu a vy nevycházíte z údivu. Jsou primárně určené pro děti, však za ně také Sís dostal cenu Hanse Christiana Andersena, ale myslím si, že svou hloubkou v sobě mají mnohé i pro dospělé čtenáře/obdivovatele obrázků. Však si zkuste nějaké jeho obrázky vyhledat, zaručuji vám, že se budete také rozplývat. Nebo v knihkupectví nahlédněte do jeho čerstvě vydané knihy o životě Exupéryho a dostanete chuť si všechna jeho díla pořídit.


chrudimskenoviny.cz

Včera jsem v knihovně narazila na knihu v podobném duchu. Je v ní mnohem více textu, ale její grafická propracovanost mi připomněla právě Sísovy knížky. Jedná se o knihu Dědeček od Tomáše Zahrádky s ilustracemi Jiřího Stacha. Sice tu mnohem větší roli hraje text, ale obrázky jsou také fascinující a mám chuť každou chvíli knížkou listovat. Příběh s trochu tajemnou a snovou atmosférou se proplétá s kouzelnými ilustracemi a vy máte chuť si vzít poučení z dědečka a také dělat svět lepším. Vyprávění je minimalistické, neobsahuje žádné vzletné popisy a věty, ale o to lépe působí. Navíc je vyšperkované vtipnými jazykovými narážkami a opravdu mě bavilo. Otevřený konec vás navíc nechá pobýt si v kouzelném dědečkové světě ještě o trochu déle, když přemýšlíte, jak to mohlo být dál.
www.goout.cz


Skutečně jsem si tohle obrázkové čtení užila a vy byste ho měli taky zkusit. Po všech knihách plných písmenek je tohle osvěžující zastavení a čas na nádech. Dýchejte zhluboka a nechte knihy působit na vaši dětskou duši.

2 komentáře:

  1. Dědeček je parádní, jsem zvědavá, s čím Tom přijde příště, když prý v Dědečkovi (ačkoli se to skoro nabízí) pokračovat nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky chci sledovat, co bude dál, protože mě Dědeček opravdu nadchnul. Mně nevadí, že nebude pokračování dědečka. Ten otevřený konec mi vyhovuje.=)

      Vymazat