pátek 13. února 2015

výpravy do dětství I - Phillip Pullman

Moji milí čtenáři, dovolte mi, abych začala se sérií několika článků o autorech, se kterými jsem prožila dětství. Protože se ještě teď často cítím jako dítě a věřím tomu, že tomu tak bude napořád, mám dětské knížky ve své knihovničce moc ráda a ještě raději se k nim vracím. Začněme tím nejméně dětským autorem z těch, o nichž chci povídat.

Philip Pullman je britský spisovatel, kterého mám ráda pro dvě série. Jednak je to trilogie (vlastně tetralogie, z níž se mi poslední díl znelíbil, tak ho nepočítám) o Sally Lockhartové. A druhak Jeho temné esence. Pojďme si o nich něco povědět.


Trilogie o Sally Lockhartové je trojice knížek s detektivními připady odehrávající se v dobách viktoriánské Anglie. Hlavní postavou je Sally Lockhartová - mladičká žena, která byla po smrti svého otce donucena postavit se na vlastní nohy. To by ještě nebylo tak zásadní, ale ve chvíli, kdy si uvědomíme že jde o rovnici mladá svobodná nezávislá žena + stará Anglie, tak máme jasný výsledek a ten se rovná silné hlavní hrdince, která si musí stát za svým navzdory společenským konvencím. Juchů, a to já mám ráda.

Krom Sally nás příběhy provází ještě neodolatelný a galantní fotograf Frederick Garland a veselý, lehkovážný a oddaný Jim Taylor. Všechny tři detektivní příběhy mají společnou teknou linku, která je váže dohromady. Mají v sobě spoustu napětí, skvělé postavy, tak akorát vtipu a spousty překvapení. Myslím si, že neurazí ani dospělého čtenáře a pokud jste nadšenci do detektivních případů, neváhejte se po nich vrhnout. A pokud detektivkoví fandové nejste, ostatně stejně jako já, směle se do této trilogie pusťte, protože věřím, že ani vás nezklame.

Mimochodem musím uznat, že se mi moc líbí obálky těchto knížek, obzvlášť ty novější od Arga - v mojí knihovně tedy Rubín v kouři a Stín na severu. 




Druhá trilogie od Pullmana jsou Jeho temné esence známé také jaké Jeho šerá hmota. Možná něco z toho znáte. Viděli jste film Zlatý kompas? Tak ten je právě podle první knihy této série. Ale začněme trochu ze široka.

Krátkou dobu jsem si myslela, že když mě od malička provází Harry Potter, tak budu velikým milovníkem fantasy. Byla jsem záhy vyvedena z omylu a do dneška to mám tak, že mě většina fantasy světů nedokáže přesvědčit. Ale Pullman mi zase dokázal, že i v tomto žánru budu mít ráda víc knih, než jen nesmrtelného Harryho. Protože Jeho temné esence je skvělá fantasy trilogie a určitě byste ji neměli minout.


Za prvé! Nelekejte se těch ošklivých kýčovitých obálek, prosím! Jsou hrozné, ale obsah je naprosto skvělý a bylo by škoda nechat se odradit. Právě tyto nepěkné obálky totiž skrývají pravý poklad. Jsou to starší vydání této trilogie, která přeložil Jiří Dolanský. Najdete je pod jmény Světla severu, Dokonalý nůž a Jantarový dalekohled, vše od nakladatelství Classic.

Existují ještě nová vydání, která mají pozměněné i názvy knih - Zlatý kompas, Jeidnečný nůž a Jantarové kukátko. Mají sice hezčí obaly, ale jejich nový překlad se podle mého názoru nemůže rovnat tomu staršímu, který je mnohem lepší, čtivější a zajímavější.

Celá trilogie je nádherná! Máme v ní dvě hlavní postavy - dívku Lyru a chlapce Willa. Každý pochází z jiného světa, ale v průběhu příběhu se potkávají a musí se spojit proti ničivým silám, které se ve světech dostávají ke slovu. Nedovedu vám tu napsat nic jiného, než že je to fantastický příběh se spoustou zvratů, zajímavých myšlenek, krásných postav a přečtete ho šmahem!

Dočetla jsem se, že Pullmanovým záměrem bylo navážet se prostřednictvím těchto knih do církve (je představitelem britského ateismu). Sama jsem si tohoto v knize nevšimla, asi na to nejsem dostatečně pozorným čtenářem. Jistá kritika církve se tu objevuje, ale nic co by bylo neoprávněné nebo nepěkné. Jsem ráda, že mi toto téma při čtení uniklo, poněvadž ačkoliv nejsem členem žádné církve, nemám proti víře a většině církví žádnou averzi a nemusím si srovnávat v hlavě, jestli kvůli této informaci přestat mít ráda úžasné knížky.


Jak můžete vidět, tak obsah knížek je pěkný i co se ilustrátorské práce týká. A věřte tomu, že i text vás bude bavit. Od Pullmana můžete ještě narazit na Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natáhnutí, který si také směle přečtěte.

Všimla jsem si, že charakter Pullmanových knížek je jiný, než rysy mých oblíbených děl - skutečně většinou nečtu ani detektivky, ani fantasy (jen výjimečně). A on oba tyto žánry dokázal podat tak, že je miluji. Myslím, že to svědčí o jeho spisovatelských kvalitách. Věřte mi a přečtěte si ho!

Znáte Pullmana? A byli jste z něj nadšeni? A co vy a dětské knížky, co vás provázejí doposud? Odhadnete, kterým se tu budu věnovat v dalších článcích?

12 komentářů:

  1. Úprimne priznávam, že autora ani jeho knihy som až doteraz nepoznala a počuje o ňom prvýkrát :D Každopádne na detské knihy to vyzerá naozaj dobre :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně skvělý. Kdybys měla někdy chuť přečíst si oddechové a přitom vážně dobré knížky, Pullman je to pravé. Na dětské knížky totiž člověk nemůže být starý. ;)

      Vymazat
  2. Také jsem tyto knihy dodnes neznala. Miluji se vracet do dětství a příjemnou vzpomínky jsou právě knihy, který mi maminka četla vždy před spaním :) Byly to krásné momenty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, já už si moc nepamatuji, jak mi naši četli před spaním - jen na Lady a Trampa mám takovou vzpomínku. Uměla jsem to nazpaměť a opravovala jsem taťku, když si chtěl čtení zkrátit. =) Byla jsem moc brzy samostatný čtenář. Pullman je už pro trochu starší děti, než ty, co se jim čte před spaním, ale na některé úplně dětské knížky také nedám dopustit. =)

      Vymazat
  3. Vzpomínám na Jeho temné esence s příjemnou nostalgií a chutí se k nim po letech vrátit! Zrovna nedávno jsem na prostřední díl narazila v antikvariátu, ale nakonec jsem si ho nevzala, protože má přesně tu obálku, kterou nemůžu ani cítit (já si vážně nemůžu pomoct, ale přesně tyhle, které máš i ty, mi připadají nehorážně neestetické a ani lepší překlad, o kterém píšeš, by mi to asi nevyvážil). Já jsem hrozný bibliofil, když o tom tak přemýšlím, potřebuju krásné obálky. Stačí jednoduché, ale jen ne něco takového.

    Každopádně jsem Pullmanovu druhou sérii ještě nečetla. :3 A to už jsem se po ní taky kolikrát ohlížela. Možná, možná... po tomhle článku mi to nedá spát. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohledně problému s obálkami ti rozumím. Hrozně mě štve, že těm knížkám něco takového vyvedli. Ale provedení vnitřku už je dobré, takže jsem se s tím smířila. A mám je tak ráda, že je prostě v knihovně mít musím - však to také byl boj sehnat třetí díl.=)

      A se Sally neváhej, mě to fakt bavilo. ;) Ale věřím tomu, že už musíš sama tušit, že to bude skvělé, když máš od Pullmana něco přečtené.

      Vymazat
  4. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších autorů. Fantasy mám hodně ráda, ale když se mě někdo zeptá, co považuju za nejlepší knihu tohoto žánru, bez váhání uvedu Jeho temné esence, přestože Harryho Pottera a Pána prstenů mám taky hodně ráda. Nebyla to pro mě tolik kniha dětství, jako spíš dospívání a teď dospělosti. Ráda se k celé trilogii vracím, můžu to číst pořád dokola, což dokážu jen u hrstky knih, takže je to zároveň velká poklona autorovi. Začala jsem ale být zvědavá na ta starší vydání, pokud je ten překlad fakt lepší, já znám jen ta nová.
    Taky jsem si nevšimla nějakého výrazného navážení se do církve, a pokud to bylo skutečně autorovým záměrem, velmi dobře se mu to podařilo zamaskovat, protože já si z knih odnesla něco naprosto jiného.

    Sally jsem nečetla, detektivky mě fakt neberou, ale asi jí dám šanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tím, že je jsou to knihy, ke kterým se dá pořád vracet - však proto jsem je nutně musela mít v knihovničce. =) Pokud někde (nejspíš v knohovně) narazíš na starší vydání, zkus do nich nahlédnout. Já četla jako první ta starší a když jsem pak otevřela ta nová (krásná, dobře vyvedená od Arga), hnedka po pár větách jsem cítila, že je to prostě jiné. Ten starší překladatel měl asi zjaímavější jazyk. Na databázi knih jsem si všimla, že s tímto názorem nejsem jediná.

      A Sally zkus - já čtu detektivky opravdu jen výjimečně a mám ji moc ráda - jen je trochu dětštější, než Jeho temné esence.

      Díky za zajímavý komentář!

      Vymazat
  5. O autorovi jsem sice ještě neslyšela, ale ta první série vypadá zajímavě! Mám velice ráda detektivní seriály a mám slabost pro viktoriánskou Anglii, takže si myslím, že by to mohl být můj šálek kávy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli navíc nemáš averzi vůči spíše dětským knížkám, určitě to zkus. Jsou sice spíše dětské, ale četl je třeba i můj taťka a ohromně si to pochvaloval. =) Stojí to za to.

      Vymazat
  6. Kdysi jsem četla Rubín v kouři, líbil se mi, protože příběhy z viktoriánské Anglie mohu téměř ve všech podobách, ale k dalším dílům jsem se nedostala, což je škoda. Budu to muset napravit a rovnou se vrhnu i na zbylé Pullmanovy knihy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jdi do toho, Pullman tě nezklame. =) Čte se to všechno jako pohádka (kterou to do určité míry i je). Děkuji za komentář!

      Vymazat