pátek 27. února 2015

papír nebo elektronika


Skoro se to dnes stydím přiznat, ale když jsem poprvé slyšela o čtečce, tak jsem protáčela oči v sloup a tvrdila jsem, že si nic takového nikdy nepořídím, že nic nemůže nahradit knížku a že nemá cenu něco takového vlastnit. Inu, měla jsem pravdu pouze v tom, že nic nemůže nahradit knížku. Ale čtečka je také skvělá věc.




Poprvé jsem čtečku viděla u přítele, který mi ji propůjčil na dva měsíce, protože ji zrovna nepotřeboval. S ohledem k tomu, že jsem tehdy byla v Itálii a příliš rychle jsem přečetla omezené množství knížek, které jsem si s sebou přivezla, vzala jsem čtečkou zavděk. V prvním semestru na vysoké škole jsem čtečku ocenila i proto, že jsem v ní mohla mít materiály a nemusela jsem tisknout tolik papírů. Navíc v Brně nebyla vždycky zásobená knihovna rodičů, městská knihovna měla zajímavé tituly věčně rozpůjčované a tak byla čtečka naprosto skvělým nástrojem.

Když jsem čtečku po dvou měsících vracela, měla jsem jasno v tom, že si chci pořídit svoji, protože má své nesporné výhody. Je jednodušší mít několik tlustých knih ve čtečce, než několik bichlí v batohu, což se hodí, když přejíždíte mezi více místy. Z materiálů ve čtečce se toho naučíte víc, než z počítače. Nejste závislí na knihovně, takže můžete číst kdy a kde se vám to bude hodit.

Velká výhoda čtečky je u čtení v cizích jazycích. Když jsem četla anglickou papírovou knihu, otravovalo mě, že jsem musela co chvíli sahat po slovníku, případně jsem musela koukat do počítače a dohledávat si ve výkladových slovnících, jak to mám nejraději. Tím, že jsem u sebe pořád měla zapnutý počítač, vytratila se ze čtení pohoda. Čtečka má výkladový slovník, takže se mi tenhle problém podařila vyřešit. Dokonce díky čtečce opravdu často čtu v angličtině, za což jsem velmi vděčná.


Na druhou stranu - knížky! Voní! Můžete v nich listovat. Zakládáte si je záložkou. Vždy, když knížku berete do ruky, vidíte obálku. Vlastně jsou to samé ne úplně racionální důvody, ale věřím tomu, že vy, jakožto knihomolové, je pochopíte.

A co vy a čtení papírové versus elektronické? Jak to máte?
 
(Dojmy z knih jsou už i na facebooku, ráda vás tam uvidím.)

6 komentářů:

  1. Jsem na tom stejně :) Ve čtečce mám hromady knih, ale knihy kupuji stále, a docela dost :) Pouze si teď vybírám, cos tojí za koupi a co ne. Takže je výhoda, že si to můžu ve čtečce přečíst, a pak se teprve rozhodnout.
    A taky mi vyhovuje, že mám čtečku pořád v kabelce, ve škole, venku... Takže když mám prázdnou chvilku, můžu si číst, což je paráda :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Papírové knihy jsou pro mě obvykle o něco výjimečnější - když si kupuji papírovou knihu, je to většinou s tím, že od ní opravdu hodně čekám a nebo už jsem ji četla, vím, že se k ní budu vracet a proto ji chci mít v knihovně. Ve čtečce mám leccos. =)

      Díky za milý komentář a názor! =)

      Vymazat
  2. Já jsem čtečku dostala, když začínaly, mám Kindle a nebyla jsem nadšená. V dlouhodobém horizontu ale musím říct, že ji beru na dovolenou a taky jak se mi plní knihovna, tak si u některých knih říkám, tohle si stačí koupit elektronicky, tohle přece nemusím mít v papíru. Tak už jen aby byly levnější....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš tím, tak už aby byly levnější e-knihy nebo čtečky? Jestli jde o e-knihy, jak předpokládám, do jisté míry souhlasím, přivítala bych o něco nižší cenu. =) Je fakt, že vidím-li podobnou cenu u papírové a elektronické knihy, dá ji člověk raději za papír, protože má pocit, že něco dostává do ruky spíše, než když dostane elektronickou knihu do čtečky.

      Líbilo by se mi, kdyby se spolu s papírovou knihou dala koupit i e-kniha za velmi sníženou cenu. Řešilo by to můj problém - mám převážet tuhle obrovskou bichli? Škoda, že ji nemám do čtečky. =)

      Vymazat
    2. Problém je ten, že náklady na tisk jsou v rámci všech nákladů na knížku takřka zanedbatelné, proto jsou e-knihy tak drahé...

      Vymazat
    3. Díky za reakci, Bětko. =)

      Tohle hledisko mě nenapadlo - však tu také jen píšu nějaké teorie a jak by se mi to líbilo, nad praktickou stránkou jsem semoc nepozastavila. Ale dává to smysl - řešení vydání knihy s autorem, či kým, překlad, korektury, grafické úpravy, sazba.... To všechno je stejné.

      Zajímalo by mě ale, jestli tomu tak je ve chvíli, kdy nakladatelství vydává knihu zároveň v elektronické podobě i v podobě papírové - vždyť většina té práce je na obou knihách stejná, není?

      Ráda se nechám poučit, kdybys o tom měla jakékoliv informace.

      Vymazat